از قطب رازی دانسته شده و به نام او به چاپ رسیده است.
متن يادداشت
در ذریعه، به بعضی از اصحاب منسوب و رساله قطب جداگانه با شماره ای دیگر معرفی شده.
یادداشتهای کلی مربوط به اطلاعات توصیفی
آغاز، انجام، انجامه
1
آغاز، انجام، انجامه
2
متن يادداشت
هذه رساله مشتمله علی تحقیق معنی التصور و التصدیق و تعریفهما حررتها لبعض الاصحاب متوکلا علی ملهم الصدق و الصواب... اعلم ان العلم الذی هو مورد القسمه الی التصور و التصدیق هو المتجدد الذی لا یکفی فیه مجرد الحضور لعلم الباری... .
متن يادداشت
... حاصله مع اجزاء اعنی الموضوع و المحمول و النسبته بینهما و الانتساب و بعد القیاس لا یحصل الا الاذعان بتلک النسبه او الانتساب بانها واقعه ای مطابقه لما فی نفس الامر.
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
متن يادداشت
نونویس و به قلم های گوناگون و شامل رساله ها و یادداشت های بسیار از نویسندگان مختلف.برخی از رساله ها و نوشته ها به چلیپا است.
متن يادداشت
چرم قهوه ای بدون مقوا.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
فهرست ماخذ: مجلد سوم، صفحه ۲۵۶۱-۲۵۶۲
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
نک: ذریعه، ۴/ ۱۹۸؛ دانشگاه، ۱۱/ ۲۴۴۳،۲۴۴۴ (ش ۱۳/ ۳۴۳۰)؛ سپهسالار، ۲/ ۴۳۱ و ۳/ ۴۴۳؛ معجم المطبوعات، ۱۹۸۵؛ خدیوی ۶/ ۸۳؛ دارالکتب چ ۱۹۲۴ م، ۲۰۰؛ اکتفاء القنوع ( ادوارد فاندیک از رساله تصور و تصدیق یاد نکرده بلکه از مجموعه مزبور (چاپ هند) و رساله قطبیه یاد کرده و منظور وی از قطبیه تحریر (ظاهرآ) القواعد است.)، ۲۰۱؛ کشف الظنون، ج ۱؛ رساله شرح مطالع، چاپ سنگی.
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
در صفحات ۱۲۲، ۱۲۰، ۱۴۰، ۱۲۶ فقرات پراکنده زیر آمده: قال فی روضه الواعظین، قال الفاضل المیبدی فی شرح الدیوان، قال المحقق میر صدر الدین محمد الحسینی فی حواشیه علی لسان الخواص، قال الراغب فی مفرداته، فقراتی از شرح صحیفه سید علی خان مدنی، من تحقیقات محمد پارسا در اثبات واجب، اختلف الآراء فی حقیقه الوحی، چند شعر از دیوان حضرت علی(ع)، از شرح نظم البرهان، مثنویاتی از عطار و مولوی. این دفتر در دست آقا ریحان الله از علمای معروف ساکن تهران بوده و (شاید به دست او) مقابله و تصحیح شده.
متن يادداشت
قطب رازی خود در شرح مطالع (ص ۲ چاپ سنگی ایران) از رساله ای که در تصور و تصدیق نوشته یاد کرده و حاجی خلیفه چنین آورده که « یکی از شاگردان قطب که رساله مذبور را ندیده بودند، و در هنگامی که، شرح مطالع را نزد استاد می خواند و به آنجا رسید که قطب، به رساله تصور و تصدیق خود ارجاع کرده به خنده افتاد و استاد که موجب خنده را دانست توضیح داد که این رساله را نوشته اما در یکی از سفرها از بین رفته» بنابراین مولف خود اعتراف کرده که آن رساله ضایع شده و شاگردانش چنان از آن بی خبر بوده اند که از شنیدن نامش تعجب می کردند. با این حال حاج خلفیه خود پس از نقل داستان مذبور می گوید این رساله را دیده و آن را تحسین کرده و محمد زلهد هروی بر این رساله شرح نوشته که در ضمن مجموعه ای در کانپور هند به سال ۱۲۸۷ ق ( تاریخ چاپ مجموعه در فهرست دانشگاه ۱۳۰۲ ق ضبط شده.) به چاپ رسیده.
متن يادداشت
مجموعه مزبور علاوه بر شرح زاهد حاوی رساله هایی است با این عنوان ها: ۱. حاشیه غلام یحیی بن نجم الدین بهاری بر شرح زاهد هروی به رساله تصورات و تصدیقات قطب رازی و نام این حاشیه لواء الهدی فی اللیل و الدجی است. ۲. حاشیه ابوالحسنات محمد بن عبد الحی لکنوی بر حاشیه نجم الدین بهاری بر رساله قطب. نام این حاشیه مصباح الدجی فی لواء الهدی است. ۳. حاشیه ای است از یکی از فضلای ق ۱۳ ق بر لواء الهدی به نام نور الهدی لحمله لواء الهدی. این مجموعه در معجم المطبوعات با ش ۱۰۰ در ستون ۱۹۸۵ و در فهرست خدیوی به طور پراکنده و نیز یک جا در ص ۸۳ (از جلد منطق و فلسفه) یاد شده است. صاحب ذریعه نیز از این مجموعه یاد کرده و نوشته اند: در این مجموعه رساله تصور و تصدیق قطب با شرح زاهد و غیره به چاپ رسیده. در دانشگاه نیز آمده که پاره ای از متن تصور و تصدیق نیز در این مجموعه به چاپ رسیده اما چنان که از فهرست خدیوی و معجم المطبوعات بر می آید، متن رساله در این مجموعه چاپ نشده. از چاپی دیگر نیز تاکنون اطلاع نیافته ام.
متن يادداشت
آقای ابن یوسف در حاشیه فهرست سپهسالار (۲/ ۴۳۱) نوشته اند« نسخه ای از رساله تصور و تصدیق قطب با ش ۳۸۷۸ در کتابخانه مجلس موجود است». با کمال تأسف شماره ای که ایشان یاد کرده اند تاکنون مجموعه ای است که این رساله در آن وجود ندارد.در این رساله از قسطاس نقل شده و اگر رساله از قطب رازی باشد، مقصود او همان رساله قسطاس شمس الدین سمرقندی است در تصور و تصدیق که قطب در شرح مطالع نیز از او نقل ها کرده ( قسطاس دیگری نیز در منطق در قرن ۸ ق به دست کمال الدین عبد الرحمان بن محمد بن ابراهیم عتایق حلی تألیف شده است). در هر حال رساله ای است در موضوع خود بسیار جامع و جالب و مولف رساله تصدیق را اذعان به نسبت داند و گوید تنها با این تفسیر است که ایرادات وارده بر تقسیم علم به تصور و تصدیق دفع می گردد و این همان عقیده قطب رازی است که در شرح مطالع گوید.